BG-zonnepanelen

over-zonnepanelen-verschil-blauw-en-zwart

Geen zon? Daglicht voldoet.

Nederland heeft voldoende zonuren om te voorzien in jouw eigen energie-behoefte. De zonnecellen reageren op licht, dus ook wanneer het bewolkt is leveren jouw zonnepanelen energie.

Qua rendement is er voor toepassing in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen (mono) zijn meestal minder opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen (poly) hebben een aluminium lijst en die valt iets meer op. Wel is er een prijsverschil. Zwarte zonnepanelen zijn duurder omdat ze andere cellen hebben en omdat de lijst en het bevestigingsmateriaal zwart zijn gemaakt.

Zwarte mono (monokristallijn) zonnepanelen zijn iets duurder dan poly (polykristallijn) zonnepanelen, maar leveren wel iets meer vermogen. Althans in theorie bij optimale zon. Gaan we uit van de Nederlandse situatie met relatief veel bewolking, matige temperaturen en diffuus licht, dan blijken poly zonnepanelen geschikter te zijn. Bovendien zijn poly zonnepanelen goedkoper. Dat is de reden waarom in Nederland veelal poly zonnepanelen worden verkocht.

Technische samenstelling zonnepaneel:

Bij een monokristallijn type bestaat de gehele cel uit één siliciumkristal en bij een polykristallijn type bestaat de cel uit meerdere siliciumkristallen. De grondstof voor silicium is zand, en gelukkig is dat in ruime mate beschikbaar. Daarom is zonne-energie onuitputtelijk en duurzaam.

 

over-zonnepanelen-hoe-werkt-jouw-zonnesysteem

zonnepanelen-huis-overzicht

A: ZONNEPANELEN

Een zonnepaneel bestaat uit serie geschakelde silicium zonnecellen. Silicium heeft foto-elektrische eigenschappen, zodat het daglicht kan omzetten in elektrische energie. Deze techniek wordt internationaal Photo Voltaisch, oftewel PV genoemd. De orientatie, de hellingshoek van je dak en de schaduw die op de panelen valt, hebben invloed op de hoeveelheid energie die jouw panelen omzetten.

B: OMVORMER

Elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. De wisselstroom wordt vervolgens via de meterkast geleverd aan het elektriciteitsnet. Op de display van de omvormer of via een wifi applicatie kun je aflezen hoeveel energie je hebt geleverd aan het net. je hebt dus altijd zicht op je besparing.

C: METERKAST

Je elektriciteitsmeter dient geschikt te zijn of geschikt te worden gemaakt om je productie met je verbruik te salderen. Je kunt bij je netbeheerder navragen of jouw meter geschikt is voor zonnepanelen. Zo niet, dan wordt deze gratis vervangen. Er wordt altijd een extra groep geplaats in uw meterkast.

D: kWh

Watt (W) is de eenheid die gebruikt wordt voor vermogen. Elektrische energie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

E: AANSLUITING OP HET NET (SALDEREN)
Eens per jaar wordt je verbruik opgenomen. Doordat je ook levert aan het net, is je gesaldeerde netto verbruik drastisch lager. De energieleverancier rekent per saldo alleen de energie af die je niet zelf hebt opgewekt.

Hoeveel energie verbruik ik?

Vaarwel  energierekening. Hoeveel zonnepanelen?

gem-verbruik-in-kwh

tabel-zonnepanelen-opbrengst

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

tabel-aantal-zonnepanelen-op-je-dak